מעסיק יקר,
מתקפת הפתע הקשה מרצועת עזה, הביאה אותנו למצב מלחמה אשר צפוי להימשך זמן רב.
לאור הכרזת הקבינט על מלחמה והרחבת המצב המיוחד בעורף לכל הארץ, ישנם שיבושים משמעותיים בפעילות במשק. בתקופה מורכבת זו, הרינו לסקור את מגוון האפשרויות אשר עומדות בפניך כהיערכות למצב המלחמה, מזעור הנזקים הכלכליים העתידיים וכן נקיטת פעולות אשר יסייעו לך בצמצום העלויות בתקופה זו:
עבודה מרחוק
במקרים המתאימים, בהם העבודה יכולה להתבצע מרחוק, באפשרותך לקבל החלטה ניהולית כי החברה תעבור למתכונת עבודה היברידית. במצב זה, החברה ממשיכה את פעילותה מרחוק והעובדים יהיו זכאים לשכר עבודה רגיל. בטרם קבלת החלטה מעין זו, מומלץ לבחון חיוניות כל מחלקה בנפרד, מדד הרווחיות וכן אפשרויות התפוקה מרחוק.
צורת עבודה זו מייצרת גמישות ומאפשרת לייצר איזון בין צרכי החברה לבין שביעות רצון העובדים.
קיצור שבוע העבודה
ניתן להחליט על מעבר לשבוע עבודה בן 4 ימים בלבד. בחירה באפשרות זו תאפשר מחד את המשך פעילות החברה, ומנגד תסייע לצמצם בעלויות המעסיק. במצב זה, ניתן יהיה לממש יום חופשה מיתרת ימי החופשה של העובד. במידה והעובד ללא יתרת ימי חופשה, ניתן יהיה להכניסו ליתרה שלילית בהסכמה ובכפוף לחובת תום הלב.
בניסויים שבוצעו עד כה ברחבי העולם , שיטה זו גרפה הצלחות והראתה שיפור בכל המדדים, מעלייה בפריון העבודה ובהכנסות ועד לירידה בהיעדרויות ובתחלופת העובדים.
עבודה במתכונת מצומצמת
ניתן להחליט על עבודה ב"מתכונת חירום" בה החברה תספק שירותים דחופים בלבד. במתכונת זו, יש למפות את מחלקות החברה, למחלקות חיוניות בשלב זה וכאלה שפחות.
ניתן לבצע זו גם ברמה הפרטנית לפי עובד. בנוסף ניתן לבחון את קיצור משך המשמרות, ביטול שעות נוספות וכן מגוון מהלכים אשר יבטיחו את צמצום ההוצאות בתקופה זו.
ביום 09.10 חתם שר העבודה על צו בדבר הרחבת שעות העבודה במשק, צו זה מעניק היתר להעסקת עובד עד 14 שעות ביום וכן 25 שעות נוספות בשבוע. היתר זה מעניק מענה למעסיקים אשר נותרו ללא כח אדם מספק וכן מעניק את האפשרות לתכנן משמרות ארוכות יותר לעובדים מסוימים על חשבון משמרות אחרות.
הוצאה לחופשה בתשלום
על פי חוק, כאשר לעובד יתרת ימי חופשה חיוביות, ניתן להכריז על יציאה ל"חופשה כפויה" על חשבון ימי החופשה השנתיים של העובד. משך החופשה הינו עד 7 ימים, שכן מעבר לתקופה זו, המעסיק מחויב בהודעה של לפחות שבועיים מראש. עובד ללא יתרה כאמור, יוכל להיכנס ליתרה שלילית בהסכמה ובכפוף לחובת תום הלב. אפשרות זו מהווה פתרון זמני וקצר טווח.
הוצאה לחופשה ללא תשלום (חל"ת)
בהסכמת הצדדים, ניתן להוציא את העובד לחל"ת. בתקופה זו העובד למעשה אינו זכאי לשכר מהמעסיק, אך מסגרת של יחסי עובד מעסיק נשמרת אי הסכמה ליציאה לחל"ת דינה כהתפטרות בדין מפוטר.עם תום החל"ת, זכאי העובד לחזור לתפקידו הקודם או לתפקיד דומה עקב שינויים שביצע המעסיק.
ישנם מקרים בהם יידרש אישור הוצאה לחל"ת ע"י המומנה על חוק עבודת נשים . חשוב לציין כי תקופת החל"ת אינה מובאת בחשבון לשם קביעת זכויות התלויות בוותק, והמעסיק אינו מחויב להפריש כספים לביטוח פנסיוני וקרן השתלמות אלא אם כן הוסכם אחרת בחוזה העבודה. לעניין תשלום דמי ביטוח לאומי ,בשני החודשים הקלנדריים הראשונים לחל"ת, חלה החובה על המעסיק להפריש תשלומים לביטוח לאומי וביטוח בריאות עבור העובד, אך המעסיק יוכל לקזז סכומים אלה משכרו העתידי.
פיצוי עתידי לעובדים אשר נעדרו מעבודתם בעקבות המלחמה
קביעת הפיצוי וגובהו בעתות ואזורי הלחימה נבחן ומוכרע בדיעבד בדרך כלל בתום התקופה של הכרזה על מצב מיוחד בעורף. לכן בשלב זה, טרם ניתן לקבוע רשמית מי מהעובדים יהיה זכאי לפיצוי, אך בהסכמים והסדרים שגובשו בתקופות לחימה בעבר, נקבע למשל כי תושבי יישובים שהיו באזור המוכרז שנעדרו ממקום עבודתם או מקום מגוריהם באזור ההכרזה על מצב המיוחד בעורף ,היו זכאים לפיצוי.
דוגמה נוספת הינה עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדיהם. בחוק הגנה על עובדים בשעת חרום, מדובר בעובדים שנותרו בבית עם ילדיהם (זאת עד גיל 14) בשל סגירת מוסדות חינוך בהוראת פיקוד העורף באזור מגוריהם.
הפיצוי יינתן בתנאי שהילד בחזקתו הבלעדית של העובד או שבן או בת הזוג אינם יכולים להשגיח על הילד והם אינם נעדרים מעבודתם.
מעסיק יקר, בעת המכרעת הזו, חברתנו, פתרונות אפקטיביים, מזמינה אותך להתייעץ עם צוות המומחים שלנו אשר עומד לרשותך ונכון לסייע לך בקבלה וביישום החלטות.